Recomanacions de Sant Jordi per conèixer les múltiples cares de l’emergència del clima
El canvi climàtic afecta pràcticament tots els àmbits de la vida a la Terra. L’abast i l’evolució dels seus impactes es pot examinar des de moltes disciplines diferents; des de la política i la climatologia fins a l’antropologia, passant per l’economia, la història o la literatura. Des d’ERF us fem 11 propostes per descobrir, a través d’autors i autores locals i estrangers, les perspectives d’avui sobre el canvi climàtic.
‘Economia en el canvi climàtic’, de Joan Vila
L’enginyer industrial i empresari Joan Vila descriu el camí per resoldre la crisi climàtica des del camp de l’economia, amb un pròleg de Ramon Folch. Més enllà dels canvis tecnològics, Economia en el canvi climàtic (Icaria Editorial) esbossa algunes propostes econòmiques i fiscals, com taxar les matèries primeres; o de finançament, com el crèdit al consum. I les aterra prenent Catalunya com a escenari, amb solucions a mitjà termini que ens haurien de dur a una economia completament descarbonitzada l’any 2050. Més informació. Llegiu aquí primeres pàgines del llibre.
‘El primate que cambió el mundo’, d’Alan Richter-Boix
“Avui dia és gairebé impossible explicar l’ecologia de qualsevol organisme sense considerar l’efecte que té la nostra espècie sobre ell” escriu Alan Richter-Boix. Amb l’objectiu de combatre “l’amnèsia ecològica” que assola l’espècie humana, el doctor en biologia i divulgador (amb un prolífic compte de Twitter) repassa la interacció dels humans i el medi natural durant els darrers 300.000 anys. Perquè va ser llavors quan va aparèixer una nova espècie de primat que seria capaç de donar forma al seu entorn fins a límits insospitats. I com mostra El primate que cambió el mundo (GeoPlaneta), només entenent d’on venim podrem afrontar-nos al futur. Més informació. Llegiu aquí les primeres pàgines del llibre.
‘The New Climate War’, de Michael E. Mann
Per Michael E. Mann, un reconegut investigador i professor de Ciències Atmosfèriques a la universitat estatunidenca de Penn State, el canvi climàtic és una guerra oberta entre les persones i les companyies de combustibles fòssils, incloses les associades als petroestats com Rússia. En el seu darrer llibre, Mann narra com aquestes últimes han dominat el conflicte, sovint a partir d’esdeveniments a l’ombra que han marcat el curs de la història. The New Climate War (Public Affairs Books) ha estat inclòs en el rànquing dels 10 millors llibres de l’any 2021, segons la revista International Affairs. Més informació. Llegiu aquí les primeres pàgines del llibre.
‘Saving Us’, de Katharine Hayhoe
Katharine Hayhoe, descrita pel New York Times com una de les comunicadores del canvi climàtic més efectives, tracta a Saving Us(Simon & Schuster)els arguments de persuasió en relació al canvi climàtic. Hayhoe sosté que en el camí per arribar a l’acció col·lectiva envers el canvi climàtic, els fets constitueixen únicament una part de l’equació; i emfasitza la necessitat de connectar amb valors compartits per combatre la polarització del relat i impulsar els canvis necessaris. Davant d’això, una de les millors tasques que podem fer per abordar el canvi climàtic és parlar-ne –i aquest llibre vol ensenyar com fer-ho. Més informació.
‘Tu dieta puede salvar el planeta’, d’Aitor Sánchez
Canviar la nostra dieta pot reduir significativament la pressió ambiental a l’entorn fins al punt d’esdevenir una eina estratègica per fer front al canvi climàtic, segons el nutricionista Aitor Sánchez. A Tu dieta puede salvar el planeta (Paidós), Sánchez descriu l’impacte de l’empremta de carboni generada pels quilòmetres que recorren els aliments, els models d’explotació animals, la repercussió dels envasos de plàstic o el cost social dels aliments; i proposa alternatives específiques per promoure el canvi cap a un consum responsable. Inclou també una crítica argumentada i consistent des d’un punt de vista ambiental a la regulació actual de la producció agroalimentària ecològica. Més informació. Llegiu aquí les primeres pàgines del llibre.
‘El libro de la esperanza’, de Jane Goodall i Douglas Abrams
Després d’una vida dedicada a la conservació de la natura i la protecció del medi ambient, la naturalista Jane Goodall reflexiona sobre com trobar la força per fer front a la crisi climàtica. A El libro de la esperanza (Paidós), Goodall conversa amb l’escriptor Douglas Abrams sobre els seus viatges i experiències, el que n’ha après, i per què manté l’esperança en la natura, malgrat tot. Més informació. Llegiu aquí les primeres pàgines del llibre.
‘Love People, Use Things’, de Joshua Fields i Ryan Nicodemus
El duet The Minimalists, format per Joshua Fields Milburn i Ryan Nicodemus, porta anys potenciant un estil de vida minimalista a través de documentals, podcasts i llibres. La seva darrera aportació és Love People Use Things (Editorial Headline Home), un llibre sobre com viure millor amb menys objectes materials. Els autors analitzen el que consideren que són les set relacions que ens fan ser qui som (amb els objectes, la veritat, els valors, els diners, la creativitat, amb un mateix i amb la resta de persones), quins patrons de consum emmascaren i com els podem canviar. Més informació.
‘Si el cel es tornés vermell’, de Cori Calero
La periodista i divulgadora científica Cori Calero utilitza la metàfora de l’enrogiment sobtat del cel per fer-nos obrir els ulls davant dels efectes que produeix el canvi climàtic sobre l’entorn que ens envolta. “Sens dubte tothom sortiria immediatament al carrer a demanar que es fes ja alguna cosa perquè el cel tornés a ser blau. I els polítics correrien a promulgar lleis”, llegim al llibre. Malauradament, els efectes de l’escalfament global no són tan visibles, però això no vol dir que no existeixin. A Si el cel es tornés vermell (Viena Edicions), Cori Calero ens vol demostrar que, encara que no ho veiem, el cel s’està tornant vermell. Més informació.
‘Refugiats climàtics’, de Miguel Pajares
La desertificació, la pèrdua de cultius, la pujada de nivell del mar i la disminució d’aigua potable han esdevingut elements d’un còctel destructiu que ha expulsat milers de persones de casa seva, i aquesta xifra anirà en augment. Miguel Pajares, biòleg i doctor en Antropologia Social, investiga la magnitud i les vicissituds d’aquest fenomen, i en fa una previsió acurada per a les principals regions afectades. Refugiats climàtics (Raig Verd Editorial) profunditza també sobre el dilema de la consideració de ‘refugiades’ que han de tenir les persones que fugen d’aquests impactes; i formula una sèrie de propostes per preparar-nos, com a societat, per afrontar aquests canvis. Més informació.
‘Diatomea’, de Núria Perpinyà
Les diatomees són microalgues marines que, a través de la fotosíntesi, aporten oxigen a l’aigua. Aquests microorganismes presenten els tons verdosos i blavosos que confereixen el color blau a la Terra, i que l’escriptora Núria Perpinyà pren per donar nom a la seva primera novel·la futurista. Ubicada al s. XXIII, el relat de Diatomea (La Magrana) s’emmarca en una societat gairebé perfecta però assetjada pels embats del canvi climàtic, amb un govern marcadament ecologista que intenta posar-hi fre. Una novel·la que, malgrat ser ciència-ficció, és prou realista. Més informació.
‘Tercer atles dels ocells nidificants de Catalunya’
Impulsat per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), el Tercer atles dels ocells nidificants de Catalunya (ICO i Cossetània Edicions) permet constatar l’evolució de les espècies d’ocells a Catalunya des de la primera edició de l’atles, a principis dels anys vuitanta. El llibre il·lustra quines espècies han guanyat terreny, quines han retrocedit, i quines espècies exòtiques s’han consolidat en el territori català. Més informació.