Recomanacions de Sant Jordi per un món més sostenible

En el nostre tradicional recopilatori amb motiu de la diada de Sant Jordi, enguany destaquem 10 títols imprescindibles sobre l’emergència climàtica

Conscients dels beneficis que aporta la lectura en la conformació d’una societat més madura i il·lustrada, des d’ERF us proposem el següent decàleg de mirades imprescindibles davant de l’emergència climàtica i la sostenibilitat.

Us desitgem un molt bon Sant Jordi 2023! 


Contra la sostenibilitat‘, d’Andreu Escrivà

Amb un títol provocador se’ns evidencia com sovint ens volen “donar (o, encara millor, vendre) gat per llebre”.
Les marques han entès que incloure el missatge de ‘ser sostenible’ en les seves etiquetes, encara que sigui una veritat a mitges o només “pur teatre”, és apreciat pel consumidor i… se n’aprofiten.
Per aquest motiu, aquesta hibridació entre ficció i realisme ens fa “caure la bena dels ulls” i denúncia una situació d’engany flagrant. 

Andreu Escrivà és ambientòleg i autor del premiat llibre “Encara no és tard: claus per a entendre i aturar el canvi climàtic (Bromera, 2017)”.

Sitopia. Cómo pueden salvar el mundo los alimentos‘, de Carolyn Steel

  Menjar, una necessitat vital, gens banal.
L’autora de “Ciudades hambrientas” posa el focus en com, la nostra dieta, els aliments que consumim 3 o més vegades al dia (en societats opulentes), ens connecten no només al propi cos, sinó també a les llars, a les ciutats, al camp, a la natura i al temps.
La seva recepta combina el plaer de menjar, la coexistència amb els éssers amb qui cohabitem i el planeta.
Només des d’una decisió conscient i pausada, podrem continuar gaudint de la natura i guanyar en salut. 

Carolyn Steel és arquitecta i professora i va ser proclamada per The Ecologist Magazine com una visionària del segle XXI.

Terra cremada. Revolució o extinció‘, d’Eloi Juvillà

Des del mateix títol ja se’ns rebel·la la urgència d’actuar, connectant amb els principis i la força de moviments juvenils de defensa del planeta.
Cal fer memòria d’on venim i reconèixer quina és la realitat, innegable i tossuda. Front l’encara negació o immobilisme d’alguns, l’autor opta per l’acció. Ja no és suficient prendre consciència i transitar del canvi climàtic a l’emergència climàtica. Ara és l’hora de la lluita col·lectiva i de liderar la des-carbonització, de-creixement i les des-igualtats. És el moment d’alliberar-nos d’allò superflu i quedar-nos amb l’essència.

Eloi Juvillà és arquitecte especialitzat en sostenibilitat i ciutats saludables. Treballa perquè els edificis de la Diputació de Barcelona siguin un model d’eficiència i neutralitat climàtica.    

Net positive. How courageous companies thrive by giving more than they take‘, de Paul Polman & Andrew Winston

Més enllà d’un llibre sobre grans corporacions, és un recull d’aprenentatges de processos de transformació en què han triomfat conceptes com la cohesió, la igualtat, la salut, la biodiversitat i la sostenibilitat… des d’una escala humana, amb la premissa que no pot haver-hi gent sana en un planeta malalt.
No es tracta tan sols deixar d’emetre carboni a l’atmosfera, sinó de ser capaços de tenir un impacte positiu sobre l’entorn.
Ens calen líders amb coratge, pioners que il·lustrin que el canvi és possible i ens cal accelerar el ritme. Més enllà de la bona voluntat o la filantropia, surten els comptes.


Paul Polman va dirigir la multinacional UNILEVER i assessora sobre acció climàtica i desigualtat als negocis i Andrew Winston és un pensador reconegut sobre estratègia i tendències globals a l’empresa.

Energia sobirana. Com Catalunya pot ser autosuficient en energia renovable‘, de Ramon Tremosa i Jaume Morron

El vent i el sol, abundants en graus diferents al nostre país, ja no són l’energia del futur, són la del present.
Els autors, addicionalment, posen sobre la taula un altre recurs natural ‘domesticat’ fa dècades, l’aigua. I en com es pot aprofitar el potencial de l’aigua embassada per fer centrals reversibles que, al temps, són grans magatzems d’energia.


Ramon Tremosa és diputat al parlament de Catalunya, Conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat (2020-2021), i Jaume Morron és soci i director de dialEC – Comunicació per la Sostenibilitat.

Per què les dones salvaran el planeta‘, de diverses autores

Darrere les veus de Christiana Figueres a Patricia Espinosa, Zandile Gumede o Yayo Herrero…, hi ha experiències de vida de diferents continents.
No obstant, totes elles ens llancen un missatge coral sobre el paper de les dones i la igualtat de gènere com a una de les premisses bàsiques de l’acció climàtica i la justícia social.
Més enllà d’una reparació històrica de les dones com a puntals de vida, potser l’ecofeminisme sigui l’última esperança de la nostra espècie.


 


 

Eco-houses. Sustainability & Quality of life‘ 

A mode de catàleg, descobrim llars en què la simbiosi entre l’ecosistema i el territori amb l’espai construït és una de les coordenades bàsiques.
La construcció i el disseny sostenible també es nodreixen de fer un ús respectuós de materials i recursos, de l’eficiència energètica o altres estratègies ad hoc, en funció de l’emplaçament.
Aquesta visió orgànica i duradora en el temps de l’edifici i la seva relació amb l’entorn es combinen a la perfecció per oferir espais sostenibles, sensorials i saludables.


 

La muerte de los bosques‘, de Francisco Lloret

Preguntes com: Què és un bosc? Com funciona? Per què estan col·lapsant alguns boscos a tot el planeta?, es van responent al llarg de les pàgines de paper, justament un dels productes que surten del bosc.
A través d’un viatge per diferents continents, l’autor ens alerta sobre el patiment dels boscos. Generosos, aquests, ens brinden serveis, sovint desconeguts o ignorats. Així, n’obtenim matèria prima, concentra biodiversitat o afavoreix un cert confort climàtic. Nosaltres els ho agraïm amb la seva sobreexplotació.
Al col·lapse hi estan contribuint moltes causes simultànies, amb el gran factor agreujant del canvi climàtic i la sequera, ambdós majúsculs i que resulten en incendis virulents i inextingibles, o plagues agressives….
Els boscos són font de vida i ens estan cridant que re-pensem la nostra relació amb ells.

Franscisco Lloret és catedràtic d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigador del Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). 

Regénesis. Alimentar al mundo sin devorar el planeta, de George Monbiot

Com a urbanites, percebem el camp i la ruralitat com a un espai bucòlic i harmoniós. Monbiot ens desmunta radicalment aquesta idea fantasiosa i romàntica amb el convenciment que la indústria agroalimentària, i sobretot la ramaderia (també l’extensiva), són voraces i suposen una amenaça ambiental.
Ens proposa re-pensar el nostre model amb noves estratègies de producció, consum alimentari i dieta, per transitar cap a una re-naturalització i re-generació espontània dels ecosistemes.


George Monbiot és periodista i activista polític. Escriu una columna setmanal al diari The Guardian i és autor de Heat (Calor: Cómo parar el calentamiento blobal), entre d’altres.

Rescuing the Planet: Protecting Half the Land to Heal the Earth‘, de Tony Hiss

Una proposta tant agosarada com necessària, la de protegir la meitat de la terra de cara al 2050, simbolisme que no amaga la urgència de deixar que el planeta segueixi el seu ritme.
Diverses veus, a mode de mosaic i segons la seva manera de veure el món, ens ho remarquen. Des les ciències de la terra o l’enginyeria, entre d’altres, o des del sentit comú dels pobles nadius d’Amèrica, que coneixen bé els secrets d’aquest organisme viu, el nostre planeta, ens conviden a sumar-nos-hi.

Tony Hiss és un periodista que ha col·laborat habitualment amb la revista The New Yorker, autor del premiat “The Experience of Place”.

Compartir

Posa't al dia en acció climàtica!

Subscriu-te al nostre butlletí bimestral sobre l'actualitat de la sostenibilitat

El teu e-mail