Elaboració del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) de Lloret de Mar, de la mà de l’IREC


  • Client: IREC - Ajuntament de Lloret de Mar
  • Lloc: Lloret de Mar
  • Període: 2022 - 2023

L'ajuntament assumeix el compromís de reduir en més d’un 55% les emissions de la ciutat, amb un horitzó 2030.

Motivació

En el marc del projecte europeu SEACAP 4 SDG (que traduït, seria Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima pels Objectius de Desenvolupament Sostenible), vehiculat per l’Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya (IREC), l’Ajuntament de Lloret de Mar ha desenvolupat el seu PAESC, assumint el compromís de reduir en més d’un 55% les emissions de GEH (gasos amb efecte d’hivernacle) de la ciutat, amb un horitzó 2030.

Aquest PAESC és l’evolució del PAES aprovat pel municipi l’any 2016 i va més enllà en el compromís de reducció d’emissions, així com també tracta la resiliència climàtica i l’equitat energètica, tot centrant el pla d’acció a tot el municipi.

Resultats

Durant l’any 2023 s’ha treballat en el PAESC de Lloret de Mar amb l’acompanyament de l’IREC. El PAESC s’ha enfocat en dues direccions: la mitigació del canvi climàtic, enfocat en la transició energètica i amb l’equitat com a brúixola, i l’adaptació del municipi al canvi climàtic. A partir d’una diagnosi de l’inventari d’emissions i de la vulnerabilitat als riscos naturals, s’ha elaborat un pla d’acció, amb 6 eixos d’actuació, que són: la transició energètica, la mobilitat sostenible, l’economia circular i residu zero, la gestió eficient del cicle de l’aigua, la protecció del medi natural i la biodiversitat i un eix transversal.

En el cas de la mitigació, s’observa que més de 3/4 parts del consum global provenen de l’ús de combustibles fòssils i que el sector que més emissions de GEH (gasos amb efecte d’hivernacle) és el del transport. En el pla d’acció s’han treballat 47 accions, en les que s’han fet servir eines que s’han compartit a través dels participants del projecte europeu. El conjunt d’accions suposa un estalvi potencial de gairebé 130 ktCO2e, una reducció del 56,1% respecte les emissions de l’any 2005, amb un pressupost de 40 M€.

Pel que fa a l’adaptació, la diagnosi indica que el municipi és especialment vulnerable a les onades de calor, al risc d’incendi forestal i a les inundacions i riuades. El pla d’acció contempla 23 accions amb un pressupost de gairebé 13M€.

El PAESC de Lloret de Mar es va aprovar el passat 25 de setembre, esdevenint el full de ruta transversal de les polítiques ambientals del municipi fins al 2030.

Posa't al dia en acció climàtica!

Subscriu-te al nostre butlletí bimestral sobre l'actualitat de la sostenibilitat

El teu e-mail