Un any més, us tornem a descobrir un recull de llibres que no només ompliran la prestatgeria sinó que també alimentaran la vostra consciència ambiental
En un món que reclama accions decisives davant dels reptes del medi, és important prendre consciència i ressaltar obres que inspirin a reflexionar sobre els mateixos.
Desitgem que gaudiu d’aquest recorregut literari així com d’aquest Sant Jordi 2024, de tal manera que sigui una celebració no només cultural sinó també de compromís amb el nostre planeta.
”Not the End of the World: How We Can Be the First Generation to Build a Sustainable Planet”, de Hannah Ritchie
Un llibre que transforma la manera de veure els nostres problemes ambientals i, sobretot, explica com podem resoldre’ls. A partir de l’anàlisi de dades, es mostra tot allò que hem avançat per resoldre aquests problemes i com podríem estar en camí d’aconseguir una veritable sostenibilitat per primera vegada a la història de la humanitat.
Hannah Ritchie és investigadora de dades i editora adjunta de Our World in Data.
”Energies renovables. Immersió ràpida”, de Manel Torrent
Un llibre imprescindible per entendre els fonaments, els potencials i els reptes de l’energia, i en especial de les seves fonts renovables (i raonables)”, explica en la contraportada Narcís Armengol, Director general de Wattega i Degà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. De fàcil lectura i comprensió, ens endinsa en una comprensió general sobre les tecnologies clau de la transició energètica, amb els seus límits, reptes i combinacions possibles.
Manel Torrent és director tècnic de l’Agència d’Energia de Barcelona. Ha estat Director de l’ICAEN i Director general d’Energia de la Generalitat de Catalunya.
”Trenes d’herba dolça. Saviesa indígena, coneixement de la natura i ensenyaments de les plantes”, de Robin Wall Kimmerer
El llibre planteja que el despertar d’una consciència ecològica més àmplia exigeix el reconeixement i la celebració de la nostra relació recíproca amb la resta del món viu. Perquè només quan podem sentir les llengües d’altres éssers som capaços de comprendre la generositat de la terra, i aprendre a donar els nostres regals a canvi. Best-seller al New York Times i al Washington Post i un dels deu millors assajos de la dècada segons Literary Hub.
Robin Wall Kimmerer és científica, professora universitària reconeguda i membre activa de la nació de ciutadans potawatomi.
”Energy Fakes. Mitos y bulos sobre la transición energética”, de Pedro Fresco
En un món en emergència climàtica, les mentides i els mites sobre l’energia suposen un gran fre a l’avenç sostenibilista. Quan, finalment, aquesta temàtica ha arribat al centre del debat públic i de l’agenda política, és més necessari que mai clarificar conceptes i desemmascarar invencions tendencioses dels grups que frenen la transició ecològica. En un to amè i divulgatiu, i alhora amb rigor i dades, el llibre desfà i aclareix 32 falsos mites àmpliament estesos sobre el sector energètic.
Pedro Fresno és divulgador sobre energia i transició energètica. Actual Director d’AVAESEN, ha estat Director general de Transició ecològica de la Generalitat Valenciana.
”Manual para dar la turra sobre la crisis climática”, de Carmen Huidobro i Belén Hinojar
Aquest no és un llibre amb les solucions per acabar amb la crisi climàtica. Aquest és un llibre per tenir arguments per discutir sobre la crisi climàtica amb una mica de ciència i, també, una mica d’ironia. Perquè, per aconseguir que algú ens escolti, és important comunicar-ho bé. I, tanmateix, el canvi climàtic ha tingut la pitjor campanya de màrqueting de la història. Aquest llibre posa el seu gra de sorra per canviar aquesta situació.
Carmen Hidrobro i Belén Hinojar són divulgadores climàtiques i influenciadores a les xarxes socials com a Climabar.
”Saving Ourselves: From Climate Shocks to Climate Action”, Dana R. Fisher
Hi ha alguna esperança d’aconseguir el canvi sistèmic que necessitem front a la crisi climàtica?
Dana R. Fisher argumenta que el camí més realista per a l’acció climàtica és la mobilització massiva. Fisher examina el flanc radical del moviment climàtic: la seva aparició i creixement, l’ús de l’acció directa i com podria evolucionar a mesura que empitjori la crisi climàtica. Amb un optimisme prudent, Saving Ourselves ofereix una visió oportuna sobre com els moviments socials poden obrir finestres d’oportunitat per a una acció climàtica transformadora.
Dana R. Fisher és la directora del Centre de Medi Ambient, Comunitat i Equitat i professora a l’Escola de Serveis Internacionals de l’American University.
”Fitòpolis. La ciutat viva”, de Stefano Mancuso
La humanitat viu cada cop més concentrada en ciutats. El nostre èxit urbà requereix un flux continu i exponencialment creixent de recursos i energia, que tanmateix no són il·limitats. Per això s’ha tornat vital tornar la natura al nostre hàbitat. El llibre planteja que les ciutats del futur s’han de transformar en fitòpolis, llocs on la relació entre plantes i animals s’acosti a la relació harmoniosa que trobem a la natura. No hi ha res de més important que això per al futur de la humanitat.
Stefano Mancuso és una de les màximes autoritats mundials en el camp de la neurobiología vegetal. Professor de la Universitat de Florència, dirigeix el Laboratori Internacional de Neurobiologia Vegetal.
”Criminales climáticos: Las multinacionales que arrasan el planeta”, de Mickaël Correia
Cent empreses són responsables del 70% de les emissions mundials de gasos amb efecte d’hivernacle. Desconegudes per al gran públic, les multinacionals del petroli, el gas i el carbó despleguen tot un arsenal d’estratègies –corrupció, neocolonialisme, grups de pressió, greenwashing, soft power, etc.– per perpetuar la nostra addicció als combustibles fòssils. Aquest llibre identifica els veritables culpables del caos climàtic i demostra la urgència d’actuar-hi d’una vegada per totes
Mickaël Correia és un periodista francès especialitzat en qüestions climàtiques i moviments socials.
”Por culpa de una flor”, de María Medem
És impossible definir aquesta obra a través d’un fil argumental clar. Es tracta més aviat d’una experiència sensorial, que barreja la proposta narrativa i gràfica de l’autora amb les emocions pròpies a través de pàgines lluminoses amb un estil totalment oníric.
Narra el desig de la protagonista de conservar l’última cosa valuosa que li queda en un territori erm i deshabitat: l’última flor, que li recorda temps millors. El còmic parla de valors, de la pròpia identitat, però també del respecte a la natura i els éssers que l’habitem.
María Medem és autora de còmic i il·lustradora. El 2018 va guanyar el premi d’autora revelació al 37è Saló del Còmic Barcelona i el premi ACDCómic de la crítica a millor autora emergent.