Vés al contingut

Canvi climàtic

El 15 d'octubre de 2015, la Unió Europea va llançar el nou Pacte d'Alcaldes per al Clima i l'Energia. La iniciativa pretén integrar l'exitós Pacte dels Alcaldes que han subscrit més de 6.500 municipis de 55 països des que es va constituir el 2007, amb els compromisos del Pacte d'Alcaldes per a l'Adaptació que es va impulsar el 2014. 

El Pacte d'Acaldes s'ha concretat amb l'elaboració dels PAES (Plans d'Acció per l'Energia Sostenible) amb l'objectiu de fixar accions per a la reducció d'un 20% d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle el 2020. ERF ha tingut l'oportunitat de col·laborar amb diversos municipis per a l'elaboració dels seus PAES (Sabadell, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Rellinars...). El nou Pacte integrat, proposa renovar les accions per assolir el 40% de reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle al 2030.

Els plans d'adaptació al canvi climàtic derivats del Pacte per l'Adaptació, de vida curta, han estat pocs. ERF ha tingut l'oportunitat de treballar per Rellinars, El Prat de Llobregat i l'Àrea Metropolitana de Barcelona en l'elaboració dels seus plans per a construir territoris més resilients, analitzant els riscos derivats del canvi climàtic i les accions per a una adaptació progressiva i eficient. També hem treballat amb corporacions privades en aquesta direcció.

El nou Pacte per l'Energia i el Clima preveu una visió integral per la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic. L'instrument que proposa la UE és el Pla de l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC), amb horitzó 2030. Des d'ERF hem provat d'impulsar aquesta perspectiva. Ens sembla lògica aquesta visió integral.

Ens posem, doncs, a disposició dels ens locals i les corporacions per a col·laborar tant en la definció dels PAESC com en l'elaboració i execució dels projectes d'eficiència energètica, impuls de les energies renovables i l'adaptació d'infraestructures i serveis als riscos climàtics.