Vés al contingut

Reflexions sostenibilistes al Palau Macaya

Conceptualització i gestió dels debats i tallers "Créixer sense Consumir"
  • Georgina Ureña © Fundació Bancària "la Caixa"

  • Georgina Ureña © Fundació Bancària "la Caixa"

  • Georgina Ureña © Fundació Bancària "la Caixa"

Client 
Obra Social La Caixa
Lloc 
Barcelona
Període 
2014-2016

Motivació

El Palau Macaya de l'Obra Social de “la Caixa”, un centre de reflexió, debat i intercanvi d’idees sobre el desenvolupament humà i la sostenibilitat, va encarregar a ERF la conceptualització i gestió d’un nou cicle propi per actualitzar, reflexionar i debatre sobre “Créixer sense consumir”, o dit d'una altra manera, si és possible viure millor amb menys recursos.

Al llarg del cicle s’ha analitzat el model productiu i de consum actual, incidint en les seves disfuncions, també ambientals, que obliguen a repensar i fer propostes que es puguin convertir en motor de canvi. Per aquest motiu, s'ha convocat a experts, professionals, acadèmics, polítics i representants de l’administració, entitats i ciutadania al llarg de diverses sessions de treball en format de Debat i de Taller. 

Resultats

El 2014 van tenir lloc Debats amb l’economista Jordi Angusto i el filòsof Jordi Pigem, i Tallers a partir d’estudis de cas, amb LC Paper 1881 i Avancar. El 2015, els Debats van ser amb el sòcioecòleg Ramon Folch i el catedràtic Enric Pol, i els Tallers amb les experiències de Som Energia i de Ricard Fernández, Gerent de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona.

Durant les 8 sessions, a través d’un procés dinàmic, participatiu i obert, més de 100 persones de diferents sectors han reflexionat plegades, identificant els principals factors i fent propostes per a un model econòmic i social que no es basi en el consum creixent de recursos materials i energètics. La sessió de cloenda de Reflexions s’ha focalitzat en la viabilitat i aplicabilitat de les reflexions i propostes des d’un punt de vista econòmic, de la gestió i de la política.

Els documents, vídeos i altres materials generats es poden consultar aquí i són una base per tal de plantejar canvis efectius en el pensament i en la pràctica de les empreses, els gestors i les administracions, les entitats, els ciutadans i els mitjans de comunicació.

El projecte és finançat per:

Baixa pdf