Vés al contingut

Exposició "Biomimesi. El disseny inspirat en la Natura"

Disseny i comissariat d’una exposició que ha itinerat per Barcelona, Londres, Lisboa i Xangai
Client 
Roca Gallery, Roca S. A.
Període 
2013-2017

Motivació

La Natura porta 3.500 milions d’anys assajant solucions funcionals i eficients. Per què no imitar aquesta capacitat dels sistemes naturals per produir i innovar sense generar impactes negatius? A més, la pròpia Natura també aporta valor econòmic a la nostra societat.  L'exposició "Biomimesi. El disseny inspirat en la Natura" fou seleccionada per l'equip d'exposicions de Roca Gallery entre diverses propostes plantejades per ERF. Mostra com diverses empreses i dissenyadors han observat la natura i han aconseguit com a resultat un producte o servei més eficient, funcional, atractiu i sostenible.  L'exposició és una oportunitat per descobrir com la Natura ens ha ajudat a millorar molts dels productes que fem servir i com encara ens pot ajudar a fer-ho millor en el futur. 

L’exposició compta amb els següents grans blocs:

  • “Natura imitada”: aglutina el gruix de l’exposició i se centra en presentar productes ja comercialitzats, alguns d’ells comuns en el nostre dia a dia.
  • “Biomimètica del futur” es planteja com encara són molt els reptes que ens queden per resoldre i en els quals la natura ens pot inspirar. De moment hem copiat molt les formes i les funcions de la natura, però encara ens queda molt per aprendre dels ecosistemes i el seu funcionament cíclic i eficient
  • “La natura és bella”: A part de la perspectiva funcional, la Natura inspira artistes i dissenyadors per crear objectes, formes i estructures.
  • Roca s'inspira en la natura: L'impulsor de l'exposició n'és un exemple.

L’exposició “Biomimesi” compara l’element natural i el producte o productes al qual ha inspirat a partir d’una museografia basada, principalment, en fotografies de gran valor estètic i en alguns productes i objectes. També es compta amb vídeos i infografies i il·lustracions. A Barcelona en total es presentaren 29 exemples de biomimètica.

Resultats

L'exposició ha itinerat des de Barcelona a Londres, Lisboa i Xangai, on s'ha readaptat a cada espai i s'han incorporat productes i dissenys locals inspirats en la natura. En el cas de Londres, l’exposició ‘Biomimicry. Design inspired by mother nature’ va ser finalista del FX Design Awards 2014

Una exposició de petit format i producció senzilla però de gran impacte que ha  estat visitada per escoles, professionals del disseny i públic en general:

  • a Barcelona Roca Gallery: de l’1 de març al 25 de maig de 2013
  • a London Roca Gallery: del 27 de febrer al 24 de maig de 2014
  • a Lisboa Roca Gallery: del 13 d’octubre de 2015 a 23 de gener de 2016
  • a Xangai Roca Gallery: del 16 de desembre 2016 al 31 de gener de 2017

 

Baixa pdf