Vés al contingut

R. Folch

Ramon Folch

President i fundador

Doctor en Biologia i socioecòleg

És fundador (1994) i president d'ERF (Estudi Ramon Folch & Associats). Ha estat president del Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya (2004-08), secretari general del Consell Assessor Internacional del Fòrum Llatinoamericà de Ciències Ambientals (La Plata, Argentina) i professor de la seva Càtedra UNESCO / FLACAM per al Desenvolupament Sostenible (1989- 2006) i vicepresident del Consell d'Hàbitat Urbà de Barcelona. El seu camp d'actuació és la recerca i la gestió territorial, urbanística i energètica des d'una aproximació sostenibilista, enfocament que ell mateix ha contribuït a definir i desenvolupar, tant a nivell teòric com aplicat.

Pertany al Capítol Espanyol del Club de Roma i el 1978 es va convertir en membre de l'Institut d'Estudis Catalans, on és titular d'ecologia vegetal. Entre 1972 i 1977 va ser secretari general de la Institució Catalana d'Història Natural, que va presidir de 1986 a 1990. Ha participat en nombroses operacions de cooperació tècnica internacional en els camps ambiental i sanitari (fundador i primer president del Consorci Interhospitalari de Cooperació, 1981 ), sobretot a Àfrica (Senegal, Txad, Costa d'Ivori, Congo [Zaire], Madagascar i altres illes de l'oceà Índic) i a Amèrica Llatina (Costa Rica, Guatemala, Cuba, Brasil, Xile, Argentina, Perú i Paraguai) . Ha estat president de la Junta administrativa de l'Hospital Clínic de Barcelona (1980-1984).

Anteriorment havia estat professor de Botànica de la Universitat de Barcelona (1968-1975) i havia dirigit (1975-1982) els serveis ambientals de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya. També ha estat consultor en gestió ambiental de la UNESCO, membre i secretari general del Comitè Espanyol del Programa MaB / UNESCO (Madrid-París, 1982-94), membre del Comitè de la UNESCO per al Seguiment de la Conferència de Rio (París, 1992-97) i titular de la Càtedra de Metatècnia Ambiental i Socioecologia de l'Institut Català de Tecnologia (Barcelona, ​​1996-98). Ha representat la recerca ambiental espanyola a la Comissió d'Organismes i Sistemes de la Unió Europea (Brussel·les, 1986).

El 1976 va ser secretari de redacció del Llibre blanc de la gestió de la natura als Països Catalans (un centenar d'autors) i des de llavors ha escrit més d’una trentena de llibres i 200 articles sobre territori i sostenibilitat, els més recents dels quals són: La sostenibilitat en l’era postindustrial (2011), la reedició d’Ambiente, emoción y ética (2012), La quimera de créixer (2014) i Ambient, territori i paisatge. Valors i valoracions (amb Josepa Bru, 2016).

El 1990 li va ser atorgat el Premi d'Honor Lluís Carulla. També ha rebut la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic (1991), concedida per la Generalitat de Catalunya, el premi Alzina (1992), concedit pel Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa, i el premi Medi Ambient (1995), concedit per la Generalitat de Catalunya. Guanyador del Premi Ciutat de Barcelona (2004) per l'exposició "Habitar el món". Finalista (2006) del Descartes Communication Prize de la Unió Europea, entre d’altres. És Col·legiat d'Honor del Col·legi d'Economistes des de 2013. Ha estat guardonat amb el "Premi Nat 2020 a la Divulgació de les Ciències Naturals", per la seva tasca de recerca, divulgació i defensa de la biodiversitat i el medi ambient tant a Catalunya com en l’àmbit internacional, per la creació d’eines científiques i educatives innovadores al servei de naturalistes i ecòlegs, i per l’impacte que la seva labor ha tingut en molts àmbits professionals i en la sensibilització de la societat envers la natura.

Trobareu alguns dels seus darrers articles divulgatius, entre d'altres, a:

Sostenible.cat

Revista Mètode

El Periódico

Més fotografies de Ramon Folch