Vés al contingut

FEEdBACk: Projecte H2020 de promoció del canvi d’hàbits per a l’estalvi energètic a través de gamification

Canviaries els teus hàbits de consum energètic si tinguessis una app o un joc al teu ordinador o tablet que t’animés a fer-ho?

Aquest és un dels principals objectius del projecte FEEDBACK, un projecte europeu H2020, que desenvoluparà solucions d’eficiencia energética per promoure i estimular ús més eficient de l'energia i un comportament més responsable dels usuaris dels edificis.

Per fer-ho s'utilitzarà una plataforma de ludificació (gamification platform), que lligada a un sistema de control i monitoratge energètic, motivarà el canvis d'hàbits fomentant la conscienciació i el compromís dels usuaris. A més es vigilarà que les mesures d'eficiència energètica no vagin en detriment del confort i la qualitat interior als edificis. El sistema anirà aprenent del comportament dels usuaris i els resultats obtinguts a través d'un sistema avançat de machine learning, que permetrà millorar les prediccions.

El projecte disposarà de tres pilots en climes, edificis i usuaris diferents:

  • Edifici d’oficines i recerca en clima atlàntic (Porto, Portugal)
  • Equipaments municipals en clima mediterrani (el Prat de Llobregat, Espanya)
  • Edificis residencials en clima continental (Lippe, Alemanya)

Els materials del projecte seran aplicables en altres regions i seran traduïts a quatre idiomes: anglès, espanyol, portuguès i alemany, per tal d’animar altres usuaris en el canvi d’hàbits de consum.

Els socis del projecte són: INESC TEC (Instituto de Engenharia de Sistemas e Computadores, Techologia e Ciência, PT), TUDelf (Delf University Technology, NL), EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, CH), LIMETOOLS (LiMETOOLS Ltd, UK), IN-JET (In-Jet ApS, DK) i KREIS LIPPE (Kreis Lippe Der Landrat, DE), DEXMA (DEXMA Sensors S.L., ES) i ERF.

El passat novembre es va celebrar a Porto la reunió de llançament del projecte FEEdBACk, i el mes de març se celebrarà la segona reunió a Barcelona, visitant alguns dels edificis públics pilot del Prat de Llobregat.

El projecte ha obtingut finançament del programa de recerca i innovació europeu Horizon 2020, per tal que els seus aprenentatges siguin replicables en el futur a tot el continent.

Més informació a la web del projecte FEEdBACk.

Baixa pdf