Equip

Director d'ERF

Enginyer industrial i consultor ambiental

 

La meva feina a ERF

Soc soci i Director de l’Estudi des de l'any 2011, donant continuïtat a la meva experiència prèvia com a Director tècnic (2000-2011) i prenent també responsabilitats de Gerència i de desenvolupament de negoci. Això m'ha permès reinventar bona part dels productes i serveis per fer-los més eficients i efectius per als clients. Com a exemple, hem generat el Sistema d'Estalvi Energètic Immediat per a edificis i equipaments, ens hem convertit en experts en instal·lacions claus en mà de monitoratge de consums i hem fet auditories energètiques de detall i calibrades.

 

La meva experiència

Amb formació transversal –enginyeria, medi ambient i humanística–, abans de treballar a ERF vaig ser responsable, en el període 1995-2000, d'elaborar i implantar el Pla estratègic de medi ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
He escrit els llibres Eficiencia energética en la rehabilitación de edificios (coautor, 2012), L'energia en l'horitzó del 2030 (coautor, 2005), Gobernabilidad democrática global (coautor, 2007) i L’ambientalització de la universitat (1999). He dirigit l’edició dels llibres Criteris ambientals en el disseny, la construcció i la utilització d’edificis (1999) i Medi ambient i tecnologia. Guia ambiental de la UPC (1998).
He publicat diversos articles tècnics en revistes especialitzades (Journal of Cleaner Production, Debats Tecnològics, etc.), així com articles de divulgació en diaris i publicacions d’informació general (Avui, Ara, La Vanguardia, etc.).

 

La millor energia és la que no es consumeix.
''La glòria més gran no és no caure mai sinó aixecar-se cada cop que caiem''.
Nelson Mandela

Department:
Consultoria ambiental, territorial i d'urbanisme

Biòleg i Postgrau en Ciutat i territori sostenible

 

La meva feina a ERF

Vaig començar a treballar a l’empresa el juny de 1999 i des de 2005 exerceixo la responsabilitat de cap de projectes. Al llarg d’aquests anys com a consultor ambiental m’he especialitzat en els àmbits de la gestió i la planificació territorial, l’avaluació ambiental estratègica, el patrimoni natural i la biodiversitat, el verd urbà i el canvi climàtic.
Al llarg del meu exercici professional he dirigit, coordinat o participat  en més d’un centenar de projectes relacionats amb múltiples àmbits de la sostenibilitat, més enllà dels ja mencionats. Entre els duts a terme els darrers anys en destacaria:
  • Avaluació ambiental estratègica del Pla director urbanístic de les Tres Xemeneies (Consorci del Besòs, 2017-2022).
  • Estudi preliminar sobre la viabilitat de crear un parc agroforestal a la plana de l'Aubi (Ajuntament de Palafrugell, 2022).
  • Avaluació de la vulnerabilitat de les infraestructures de transport de Catalunya al canvi climàtic (Oficina Catalana del Canvi Climàtic, 2020-2021).
  • Pla del riu Segre al seu pas per Lleida. (Ajuntament de Lleida, 2017).
Soc autor dels llibres La creación de valor compartido en el sector energético. 25 casos prácticos (2015) i Canon de Belloch. Catálogo razonado de arbolado urbano (2015) i coautor de El transporte eléctrico y su impacto ambiental. Reflexiones y propuestas para la mejora de la evaluación ambiental (2012).

 

La meva experiència

Abans de la meva incorporació a ERF vaig treballar com a educador ambiental (1999). Prèviament, havia exercit, com a biòleg intern resident (BIR), les especialitats de Bioquímica Clínica (1994-1997) i Microbiologia i Parasitologia Clíniques (1991-1993).
M’agrada a sortir a caminar per la muntanya i soc un gran aficionat de la fotografia de natura i de l’escriptura, tant en el seu vessant tècnic com literari.

 

Cada projecte és una oportunitat, afrontada amb il·lusió renovada,
per contribuir a fer un món més sostenible.

Department:
Consultoria en arquitectura sostenible i simulació energètica

Graduada en Enginyeria de Materials (UB), Màster de Ciència i Tecnologia de la Sostenibilitat i Màster d'Intervenció Sostenible en el Medi Construït (ETSAV - UPC)

 

La meva feina a ERF

Des del juny de 2020 la meva tasca a ERF es basa sobretot en l’assessorament en edificació sostenible, realitzant certificacions energètiques d’edificis i planificant estratègies de millora del comportament energètic i del confort d’edificis.
Realitzo simulacions energètiques complexes (DesignBuilder, HULC, CYPETHERM HE PLUS). Es pot destacar l’estudi de solucions singulars de l’ICAEN en el marc de la col·lecció d’Arquitectura Bioclimàtica, tant per l’Inèrcia Tèrmica com per la Vegetació a l’Envolupant. També, he treballat en simulacions energètiques d’alta complexitat amb l’estudi d’arquitectura RCR i, conjuntament amb el departament d’eficiència energètica, he elaborat certificacions d’equipaments de grans dimensions tal com el MACBA o diversos poliesportius amb instal·lacions complexes.
Soc Assessora BREEAM Viviendas. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) és el prestigiós mètode d’avaluació i certificació de la sostenibilitat en l’edificació, creat al Regne Unit el 1990 de la mà del BRE Group.

 

La meva experiència

He treballat en la indústria del materials de construcció i en certificació de producte. En col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya he participat en la renovació d’habitatges a escala de barri i en la implantació del Banc d’Energia a Vilanova i la Geltrú juntament amb la cooperativa La Vinagreta. He col·laborat amb la cooperativa Cíclica, realitzant assessorament en simulació energètica d’edificis i planificació de rehabilitació per fases lligada a les necessitats de les persones usuàries.

 

El disseny no és només com ho veus, sinó com funciona.

Department:
Consultoria energètica i monitoratge d‘instal·lacions

Enginyer agrònom, amb experiència en energies renovables i monitoratge d’instal·lacions

 

La meva feina a ERF

Des de setembre del 2017 duc a terme projectes d’estalvi i eficiència energètica, manteniment i integració d’equips bàsicament relacionats amb el monitoratge energètic, tant d’equipaments públics, com ara el monitoratge d’equipaments de l’Ajuntament de Rubí, El Prat i Sant Boi de Llobregat com d’entitats i organitzacions privades com la Fundació Catalana de l’Esplai i l’ICAB, entre d’altres.
Amb gran interès en el món de les tecnologies de la informació, la IoT i sistemes d’automatització i control, estudio la possibilitat de desenvolupar noves solucions dins l’àmbit energètic i ambiental.

 

La meva experiència

Des dels meus orígens com a llicenciat en Enginyeria Agrònoma per la UdL, he evolucionat professionalment cap al món de les energies renovables i l’eficiència energètica, cursant estudis d’altres enginyeries d’acord amb les meves motivacions professionals, com ara l’Enginyeria Tècnica Industrial, un postgrau en Automatització Industrial i PLC o cursos AENOR ISO 50001 de Sistemes de Gestió de l’Energia i d’Auditories Energètiques.
He participat en la realització i execució de projectes d’energia fotovoltaica des de l’any 2007, col·laborant també en estudis de viabilitat tècnica i econòmica de plantes de biomassa i cogeneració, així com en la instal·lació i integració d’equips pel monitoratge energètic.
Abans d’incorporar-me a ERF vaig ser responsable del manteniment de plantes fotovoltaiques d’un total de 1,5 MWe al sud de França i des de l’any 2015 sóc Partner KNX.
Actualment estic cursant el grau d’Enginyeria Informàtica a la UOC (2015-2020), amb gran interès per l’Enginyeria del programari, sistemes encastats  i  les Tecnologies de la Informació.

 

 

“L’home mai sap del que és capaç fins que ho intenta”.
Charles Dickens

Department:
Consultoria ambiental i territorial

Ambientòloga, Màster en Ecologia, Gestió i Restauració del Medi Natural 

 

La meva feina a ERF

Des del juny del 2014 la meva tasca a ERF es basa sobretot en temes socioambientals, de patrimoni natural o d'ordenació i planejament urbanístic. He col·laborat en dictàmens i anàlisis de l'impacte ambiental (Dictamen ambiental sobre la instal·lació d’una planta de triatge de residus al municipi de Sant Jaume de Llierca; Anàlisi ambiental previ d’opcions de pas de la línia de Molt Alta Tensió Sentmenat - Santa Coloma al seu pas per Santa Coloma de Gramenet). Els temes relacionats amb l'entorn urbà, com el metabolisme i el verd també són objecte de la meva atenció (Formulación de programas y proyectos en el ámbito de los aspectos ambientales y de metabolismo urbano así como en cambio climático y sostenibilidad urbana en Lima-Callao; Principis, criteris i objectius socioambientals del planejament urbanístic). Paral·lelament, una de les meves especialitats són els sistemes d'Informació Geogràfica per a la generació de cartografia i l'anàlisi territorial, que s'apliquen d'una manera o d'una altra a bona part dels projectes en els que col·laboro.

 

La meva experiència

La meva trajectòria laboral prèvia a ERF s’articula en àmbits força allunyats dels que prenen la meva atenció actualment. Durant el 2012 vaig entrar en contacte amb els sistemes de gestió ambiental en l'àmbit industrial. Entre el 2013 i 2014, a través dels projectes de Final de Grau i de Màster em vaig dedicar al món de la recerca, aplicada a l'aprofitament de subproductes com a esmena agrícola.

 

 

Un dels punts forts d’ERF és la capacitat de dominar temes transversals a través del treball col·laboratiu d’un equip pluridisciplinar.

Department:
Consultoria ambiental i territorial

Ambientòloga, Màster en Ecologia urbana i industrial 

 

La meva feina a ERF

M’incorporo a ERF l’octubre del 2018, participant en projectes de planificació territorial, i d'adaptació i mitigació al canvi climàtic. Entre d’altres, cal destacar l’estudi de les Vulnerabilitats del sistema de mobilitat davant els efectes del canvi climàtic, el Suport a l’organització i la dinamització de la primera Cimera catalana d’Acció Climàtica, celebrada el 2020, i l'Estudi per reduir l’impacte sobre el canvi climàtic i ambiental ocasionat pel transport marítim de passatgers i mercaderies a les Illes Balears.
També he col·laborat en la redacció dels Plans d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) de diversos municipis catalans, en el càlcul de la petjada de carboni d'administracions públiques, i en la promoció i constitució de comunitats energètiques arreu del territori.

 

La meva experiència

Anteriorment, he treballat en els àmbits de l'anàlisi del cicle de vida dels productes de la construcció, les certificacions ambientals i la prevenció de residus. A més, he participat en diferents projectes científics fruit de les meves estades en centres de recerca a Barcelona, Suècia i Equador. En aquest sentit, cal destacar l’expedició al Parc Nacional i Reserva de la Biosfera del Yasuní (Equador), on vaig donar suport a projectes relacionats amb els impactes del canvi climàtic sobre la biodiversitat del Parc.Paral·lelament, des de 2018, co-gestiono un compte de Twitter (@EcoFaqs) destinat a la difusió i denúncia ambiental.

 

 

Sigues el canvi que vols veure al món.

Department:
Consultoria en arquitectura sostenible i simulació energètica

Graduat en Arquitectura Superior (ETSALS - URL) i Màster d'Intervenció Sostenible en el Medi Construït (MISMeC) (ETSAV - UPC)

 

La meva feina a ERF

Des del gener del 2022 la meva tasca a ERF es basa en l’assessorament en edificació sostenible, realitzant informes, certificacions energètiques d’edificis i planificant estratègies per la millora del confort i el comportament energètic.
Desenvolupo simulacions energètiques (DesignBuilder, HULC i CE3X). També, he treballat en estudis a escala de barri, com és el projecte dels indicadors de sostenibilitat de les Superïlles de Barcelona o el projecte de criteris i directrius ambientals per a l’urbanització del sector H11 Bellissens Oest de Reus.
Des del novembre del 2023, soc Assessor oficial BREEAM Nueva Construcción. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) és el prestigiós mètode d’avaluació i certificació de la sostenibilitat en l’edificació, creat al Regne Unit al 1990 de la mà del BRE Group.

 

La meva experiència

Tinc experiència prèvia treballant intensament des del 2010 en nombrosos estudis d’arquitectura tant de Barcelona com de São Paulo i Valinhos (Brasil).
En paral·lel, he realitzat col·laboracions acadèmiques amb l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura La Salle (ETSALS – URL) amb l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) i amb la Faculdade de Arquitetura e Urbanismo Pontifícia Universidade Católica de Campinas (FAU – PUCC).
He col·laborat al Departament de Planejament urbanístic (Hàbitat urbà) de l’Ajuntament de Barcelona així com a la secció de restauració i rehabilitació del Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
He tingut també l’oportunitat de treballar en estudis d’arquitectura com NÍTIDUS, Sergi Serra & Marta Adroer, Estudi NAO, GCA, PMMT, F451 Arquitectura, Xavier Güell Guix, Way Architecture Yell & Partners, Mel & Arquitetos,  i Luciani & Associados.
La meva feina com a arquitecte sempre ha girat entorn dels criteris bioclimàtics i sostenibilistes que van guiar a les societats pre-industrials amb l’objectiu i el convenciment que aquesta tasca contribuirà en una millora del nostre metabolisme a escala local i global.

 

 

''God is in the details''.
Mies van der Rohe

Department:
Consultoria en arquitectura sostenible i simulació energètica

Arquitecta i enginyera de l'Edificació

 

La meva feina a ERF

Des de l’abril del 2023 soc consultora en edificació sostenible, ocupant-me sobretot de certificacions LEED. El primer projecte amb el qual he començat a treballar és la renovació del vell Mercat del Peix a Barcelona, un projecte que consisteix en la creació d'un nou complex amb tres edificis dedicats a la recerca i la innovació pel benestar planetari.

 

Tinc l'acreditació LEED AP BD + C (Accredited Professional in Building Design + Construction).

 

La meva experiència

Soc graduada en Arquitectura/Enginyeria de l'Edificació per la Universitat de Trento (Itàlia), realitzant també part dels meus estudis a Àustria i Alemanya. Tinc experiència en consultoria i certificacions energètiques, treballant tant en projectes d'edificis nous com en rehabilitacions d'edifici existents.
Vaig començar la meva experiència a Barcelona col·laborant amb l’estudi BH Arquitectura en un projecte europeu GrowSmarter – Projecte Europeu pel desenvolupament de solucions per les Smart Cities del futur, dins del marc Horizon 2020.
Des de l'any 2020, he treballat com consultora d'eficiència energètica i de sostenibilitat en els sectors residencials i terciaris a PGI Engineering & Consulting, on he après, entre altres coses, software com Design Builder, HULC i CE3x.

 

 

"Si supiera que el mundo se acaba mañana, yo, hoy todavía, plantaría un árbol".
Martin Luther King

Department:

Posa't al dia en acció climàtica!

Subscriu-te al nostre butlletí bimestral sobre l'actualitat de la sostenibilitat

El teu e-mail