El primer celler d’Europa amb Certificació Ambiental i Energètica LEED GOLD 

Un projecte pioner que combina tradició vinícola i innovació sostenible a l’Empordà

Vins i Caves Perelada és un celler de reconeixement internacional que ha estat sempre motivat per la vocació de fer grans vins i l’aposta per la innovació. La barreja d’aquests valors van culminar el 2021 en la construcció d’un celler integrat a la granja que destaca per la seva puresa arquitectònica i el seu respecte pel paisatge.  

El nou celler s’ha situat ràpidament a la davantera vitivinícola europea al ser la primera a obtenir la certificació ambiental i energètica LEED GOLD, gràcies als alts estàndards de sostenibilitat i eficiència de la seva construcció, funcionament i manteniment. ERF-WATTEGA va participar com a responsable de l’optimització ambiental i energètica del celler i de la certificació ambiental. 

Les estratègies clau per obtenir aquesta categoria GOLD van ser la integració paisatgística, el consum mínim d’aigua, el baix consum energètic i l’ús de materials de baix impacte. 

Respecte pel paisatge i experiència emocional 

La integració del paisatge s’aconsegueix formal i cromàticament amb el soterrament parcial de la bodega i l’adaptació al relleu, creant espais exteriors amb sòls permeables i espècies vegetals autòctones o adaptades al clima mediterrani de mínim consum d’aigua, un 90% per sota de la jardineria habitual. El respecte pel paisatge i l’experiència emocional per a la persona visitant han estat els pilars que han marcat les bases del projecte. 

Certificació LEED GOLD 

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) és una certificació ambiental i energètica voluntària atorgada per lU.S. Green Building Council. Ofereix un marc per identificar i implementar solucions sostenibles durant totes les fases de la vida d’un edifici: disseny, construcció, operació i manteniment. En el cas del celler Perelada, han fet un pas més enllà obtenint la certificació LEED GOLD gràcies a diversos paràmetres clau: 

  • Gestió de l’aigua. Es gestiona l’aigua pluvial amb un dipòsit d’acumulació de 700m³, i una xarxa de drenatge facilita la infiltració de l’aigua cap al subsol dins de la mateixa parcel·la. Així, s’afavoreix el cicle natural de l’aigua alhora que es redueix la saturació del clavegueram i les depuradores. L’aigua captada i regenerada s’utilitza per al reg i als inodors. Juntament amb les instal·lacions de baix consum d’aigua potable, es preveu una reducció del 75% del consum en usos no productius respecte a un edifici estàndard. 
  • Disseny arquitectònic. Pensat per reduir el consum energètic, el celler i la granja compten amb un nivell elevat d’aïllament tèrmic que aconsegueix un 37% d’estalvi respecte a altres edificis. La compacitat, el soterrament parcial i la mínima exposició al medi exterior aconsegueixen un baix consum energètic. Les finestres de la granja de doble vidre amb argó redueixen la demanda de calefacció a l’hivern, i les lames horitzontals de fusta controlen la radiació solar a l’estiu. 
  • Interacció geotèrmica. Els fonaments del celler inclouen 538 pilons, 331 dels quals s’utilitzen com a intercanviadors tèrmics reduint el consum energètic de calefacció, refrigeració i aigua calenta, junt amb les seves emissions contaminants associades. 
  • Il·luminació i energia. Utilització de tecnologia LED de molt baix consum i llum natural, així com un subministrament d’energia 100% renovable. 
  • Selecció de materials. Preferència per materials reciclats i de fabricació local, amb fusta certificada FSC. Els materials i pintures garanteixen una elevada qualitat de l’aire al tenir molt pocs contaminants de compostos orgànics volàtils (COV). 

Integració al paisatge i impacte ambiental zero 

El celler s’adapta al terreny respectant el paisatge i permetent l’elaboració del vi amb un flux per gravetat. L’edifici també incorpora elements que milloren la qualitat de l’entorn, com places d’aparcament per a vehicles de baixes emissions, punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i espais d’estacionament per a bicicletes. A més, el disseny dels exteriors maximitza l’espai obert. 

Compromís amb la biodiversitat 

Les instal·lacions verdes noves incrementen l’ecosistema per a les més de 30 parelles de cigonyes que des de 1995 nien als jardins del Castell de Perelada.  

Aquest projecte no només representa un avenç en termes de sostenibilitat i eficiència energètica, sinó també una fusió harmoniosa entre tradició vinícola i innovació, reafirmant el compromís de Perelada amb el medi ambient i la qualitat dels seus vins. 

Enllaç al projecte 

Compartir

Posa't al dia en acció climàtica!

Subscriu-te al nostre butlletí bimestral sobre l'actualitat de la sostenibilitat

El teu e-mail